Louis Cauffman en Dick J. van Dijk - Handboek oplossingsgericht werken in het onderwijs

Dyslexierouteplanner

Eregalerij

  

Jan Gubbels, counselor leerproblemen in het mbo, en Roos Franssen studentendecaan in het hbo, hebben een routeplanner in 7 stappen ontwikkeld voor studenten met een aanleg voor dyslexie die de overstap van mbo naar hbo makeni. Heel in het kort hieronder een overzicht.

 

Stap 1  Het ideaal

Wat heb jij concreet nodig om met succes de hbo-opleiding van jouw keuze te volgen?

Probeer een overzichtelijke lijst op te stellen. Hierdoor wordt duidelijk wat voor jou de meest wenselijke situatie is.

 

Stap 2 Vergelijkend warenonderzoek

Hoe denk je te kunnen vaststellen op welke punten wens en werkelijkheid van elkaar afwijken bij de hbo-opleiding van jouw keuze?

 

Stap 3 Landje veroveren

a: het plan

Welke concrete plannen heb je al in je hoofd om de kans op toezeggingen zo groot mogelijk te maken, dus om zoveel mogelijk land te veroveren tijdens een onderhandelingsgesprek?

b: de hulp

Op welke manier denk je in het onderhandelingsgesprek je wensen en verzoeken extra kracht bij te kunnen zetten?

 

Stap 4: Het krachtenspel

Wat wil jij uit dit gesprek halen zodat het voor jou geslaagd is? Probeer dit voor jezelf in een aantal zinnen op een rij te zetten.

 

Stap 5 Overeenstemmen

Op welke wijze heb je ervoor gezorgd dat de gemaakte afspraken vastgelegd zijn? Heb je ook al een vast aanspreekpunt binnen de opleiding geregeld?

 

Stap 6 Vinger aan de pols
Hoe ben je van plan te checken of de opleiding steeds doet wat afgesproken is?

 

Stap 7 Successen delen

Je bent inmiddels student in het hbo en hebt met behulp van de routeplanner al een hele weg afgelegd. Dat is een prestatie om trots op te zijn. Je mag jezelf dan ook complimenteren met het behaalde succes. Je kunt ervoor kiezen om de mensen die jou geholpen hebben te bedanken.

 

 

 


i Gubbels & Franssen hebben de routeplanner in 2008 ontwikkeld als afstudeerproject ter verkrijging van hun master sen-titel aan Fontys Opleidingscentrum voor Speciale Onderwijszorg te Amsterdam.